Φίλος μου επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό μπάνιο, μπορεί να είναι σκέτο νερό, μπορεί να προστεθεί μηλοξυδο ή κάποιο ανθονερο ειδικό για πτηνά. Αν τα πουλιά χαίρονται και κάνουν μπάνιο πολλές φορές μέσα σε μια ημέρα όλο τον χρόνο, ειδικά την περίοδο της πτερορροιας είναι ακόμα πιο σημαντικό να έχουν καθαρό νερό καθημερινά γιατί τα ανακουφίζει. Όπως έχουμε ήδη πει,σε ποτίστρες, μπανιέρες θα πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά μεσα στην ημέρα το νερό με φρέσκο.
Στα κατοικίδια πτηνά την εποχή της πτερόρροιας , η διατροφή πρέπει να διαμορφώνεται κατάλληλα αυτους τους μήνες γιατί τα φτερά χρειάζονται πρωτεινη. Οι πρωτεΐνες, φτιαγμένες από αμινοξέα, είναι δομικά στοιχεία για τους μύες και το φτέρωμα. Τα πτηνά μπορούν να δημιουργήσουν κάποια από αυτά τα αμινοξέα μόνα τους (μη ουσιώδη αμινοξέα) ενώ άλλα πρέπει να τους χορηγηθούν μέσω της τροφής αφού δεν μπορούν να τα δημιουργήσουν. Κάποιοι προσφέρουν αυγό, εγώ προσωπικά όχι, έχω αντικαταστήσει το αυγό με λιπαρούς σπόρους που νομίζω είναι καταλληλότεροι για τα πουλιά. Και πάλι πάνω στο θέμα της διατροφής, όχι έτοιμες βιταμίνες εκτός αν υπαρχει ειδική ανάγκη και πάλι μόνο μετά απο την σύσταση πτηνίατρου που εμπιστεύεστε. Βιταμίνες τα πουλια μπορούν να πάρουν απο τους κατάλληλους σπόρους. Χρειάζεται όμως εξαιρετική προσοχή. Το αμινοξύ λυσίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμινοξέα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης. Όπως είπαμε κατά την πτερόρροια τα πτηνά έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα πτηνά αλλάζουν φτέρωμα, μια διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετή ενέργεια απ'αυτά. Τα πούπουλα αποτελούνται από 85% πρωτεΐνες; τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστίνη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για το φτέρωμα. Η έλλειψη της μεθειονίνης μπορεί να οδηγήσει σε σκούρες, οριζόντιες ρίγες στα φτερά που ονομάζονται γραμμές στρες. Μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών μπορεί επίσης να επιδράσει αρνητικά στα πτηνά. Όταν απορροφώνται οι πρωτεΐνες δημιουργείται ουρικό οξύ στον οργανισμό. Αυτό κανονικά αποβάλλεται με τα ούρα. Εντούτοις εάν υπάρχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών, τα νεφρά αδυνατούν να εξαλείψουν όλο το ουρικό οξύ. Αυτό το επιπλέον ουρικό οξύ μπορεί να συγκεντρωθεί στις αρθρώσεις και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόση μελέτη χρειάζεται για να κρατήσεις το πτηνό ευτυχισμένο και υγιές.Πάμε να δούμε για τις βιταμίνες που έχουν ανάγκη τα πουλια μας.ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Το ποσοστό της βήτα‐καροτίνης (προβιταμίνης Α) και της βιταμίνης Α στα μείγματα σπόρων είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί ως συμπλήρωμα. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη, γονιμότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του επιθήλιου. Το επιθήλιο αποτελεί το εξωτερικό κάλυμμα του δέρματος και των οργάνων. Έλλειψη της βιταμίνης Α συνήθως οδηγεί σε μειωμένη αντίσταση σε μολύνσεις, σε προβλήματα στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει θαμπό φτέρωμα. Μεγαλύτερη έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κερατινοποίηση (σκλήρυνση) στο επιθήλιο στους αγωγούς των νεφρών με αποτέλεσμα την απόφραξή τους. Επίσης το επιθήλιο των πνευμόνων μπορεί να επηρεαστεί προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Για να προστατέψετε τα πουλιά σας από την αβιταμίνωση Α, μπορείτε να τους προσφέρετε φυλλώδη λαχανικά και βολβούς με βαθύ πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία απορροφάται από την διατροφή ή σχηματίζεται από μία προβιταμίνη με την επιρροή του ήλιου. Είναι απαραίτητη για την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την δημιουργία του σκελετού και το σχηματισμό των οστών στα νεαρά πτηνά. Η αντοχή του κελύφους των αυγών καθορίζεται από την διαθεσιμότητα σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή ανάπτυξη των οστών, σε δυσπλασία των δακτύλων και γενικότερα των άκρων. Τα πτηνά τα οποία γεννάνε αυγά με εξαιρετικά λεπτό κέλυφος έχουν έλλειψη της βιταμίνης D. Από την άλλη υπερβολική συγκέντρωση σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση εκτός των άλλων και των οργάνων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Η βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα αδρανοποιώντας επιβλαβείς ουσίες. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την γονιμότητα, την ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Επίσης συμμετέχει στην ανάπλαση και στην διατήρηση των μυών. Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να χαθεί η ισορροπία, η οποία εκδηλώνεται με μη ελεγχόμενες κινήσεις του κεφαλιού, καθώς επίσης να προκληθεί και στειρότητα.
Μια προσεκτική έρευνα επιβάλλεται,αλλιώς δε θα πρέπει να έχουμε πτηνό στο σπίτι. Ο κόσμος έχει τάση ειδικά στα καναρίνια που θέλουν να τα κάνουν να τραγουδάνε, να τους χώνουν βιταμίνες. Αυτό μπορεί όμως να επιφέρει αρρώστιες, οι οποίες ταλαιπωρούν τα πουλια και τα οδηγούν τελικά στο θάνατο. Όπως μου ανέφερε φίλος,με τις έτοιμες βιταμίνες ή σκέτο κρόκο αυγού καθημερινά αρχίζουν και χάνουν πούπουλα γύρω από το λαιμό και τα μπούτια, όποτε θέλει παρατήρηση και πρόγραμμα, πχ μια φορά την εβδομάδα αυγό ή αποτοξίνωση σε περίπτωση που υπάρξει υπερβιταμίνωση. Οι έτοιμες πάντως βιταμίνες του εμπορίου θα πρέπει να αποφεύγονται. Συνίσταται αυστηρα τα πουλια μας να παιρνουν τις βιταμίνες που χρειάζονται με τον φυσικό τρόπο που θα το επαιρναν στη φύση, κυρίως τις τροφές.
Ψάξτε και μάθετε πως μπορείτε να δίνετε βιταμίνες στα πουλιά σας απο τους σπόρους που είναι προγραμματισμένα να τρώνε και όχι απο ετοιματζίδικα ή ακομα και απο το "αφυσικο" αυγό. Μερικα παραδείγματα.
ΚΕΧΡΙ είναι σημαντικό συστατικό στην πλειονότητα των μειγμάτων για πτηνά. Εχει Υδατάνθρακες 56%, Πρωτεΐνες 14%, Λίπος 6,5%. Πλούσιο σε βιταμίνη Β3, Β6, Β9, Σίδηρο, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο.
ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΗ ΒΡΩΜΗ Αμυλούχος σπόρος. Προστιθέμενος στο μείγμα από 8% έως 10% καλύπτει το κενό που αφήνει το κεχρί αλλά και συμπληρώνει τη λυσίνη- μεθειονονίνη - αργινίνη που έχει σε ποσότητα, σε αντίθεση με το κεχρί. Πλούσια σε πρωτεΐνες, Λιπαρά, βιταμίνη Ε, Β1, Β2, Β5, Β9, Σίδηρο, Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Μαγνήσιο.ΝΙΖΕΡ Εκτιμάται από την πλειονότητα των πτηνών. Πολύ θρεπτικός σπόρος. Εξαιρετική ικανότητα βλάστησης. Λίπος 43%, Πρωτεΐνες 21%, Υδατάνθρακες 14%. Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια. Ελαιούχος σπόρος με όμοια σύσταση σε λιπαρά και πρωτεΐνες με το κανναβούρι, που το συμπληρώνει στο μείγμα σε έξτρα λιπαρά οξέα (παλμιτικό-ελαικό) ενώ του λείπει το λινολενικό, γι’αυτό προσφέρεται μαζί και ποτέ χωρίς το κανναβούρι.
ΡΟΥΠΣΕΝ Σπόρος με γλυκιά γεύση και με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Υπάρχει κόκκινο και μαύρο. Είναι επίσης σπόρος πλούσιος σε λίπος. Περιέχει φυσικές χρωστικές, αλλά αυτό αφορά εκτροφείς,και δε με ενδιαφέρει παραπάνω. Πρωτεΐνες 20%, Λίπος 43%, Υδατάνθρακες 18%. Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή. Ελαιούχος σπόρος, όμοιος σε πρωτεΐνες και λιπαρά με το κανναβούρι αλλά και το νίζερ, με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ω-9
ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΙ Σπόρος με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Διεγείρει το αναπαραγωγικό ένστικτο των πτηνών οπότε χρειάζεται προσοχή, ή και αποφυγή του ενίοτε. Ταίσμα με μέτρο για αποφυγή πολύ δραστήριων πουλιών. Πρωτεΐνες 20%, Λίπος 43%. Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια. Σπόρος πλούσιος σε λιπαρά, από τα οποία το 80% είναι ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως το λινολενικό (ω-6), α-λινολενικό (ω-3), γ-λινολενικό γνωστό ως GLA. Με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, εύκολα μεταβολίσιμη, βιταμίνη Α, Β, C, D, E, Σίδηρο, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο.
ΑΣΠΡΗ/ΚΑΦΕ ΠΕΡΙΛΛΑ Εκτιμάται από την πλειονότητα των πτηνών. Σπόρος με γλυκιά γεύση και με υψηλό ποσοστό σε λίπος. Πρωτεΐνες 42%, Λίπος 20%. Συνίσταται για καναρίνια, ιθαγενή. Ελαιούχος σπόρος με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αφομοιώσιμες πολύ γρήγορα, με σημαντικά ποσοστά ω3 - ω6 - ω9 λιπαρών οξέων. Πολύ σημαντικός σπόρος, ιδίως κατά την πτερόρροια.
ΜΑΡΟΥΛΟΣΠΟΡΟΣ Μικρός λιπαρός σπόρος με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Αριστο για ιθαγενή.Ελαιούχος σπόρος ιδιαίτερης βιολογικής σημασίας, με σημαντικά ποσοστά πρωτεινών, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων.ΦΑΓΟΠΥΡΟ Σπόρος με χαμηλό ποσοστό λίπους και υψηλό ποσοστό υδατανθράκων. Αριστο για μεγαλόσωμα ιθαγενή, μεγάλα παπαγαλάκια και παπαγάλους.
ΑΓΚΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ Είναι μέλος της οικογένειας των αγκαθόσπορων. Αριστο για μεγαλόσωμα ιθαγενή, μεγάλα παπαγαλάκια και παπαγάλους.
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ Σπόρος σε διάφορες μορφές, με υψηλό ποσοστό λίπους. Στα ιθαγενή αρέσει να τρώνε το μαύρο ηλιόσπορο. Τα παπαγαλάκια και οι παπαγάλοι τρώνε κυρίως τον άσπρο και το ραβδωτό ηλιόσπορο. Οι παπαγάλοι έχουν προτίμηση στον άσπρο.
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ Λίπος 31%, Πρωτεΐνες 25% και Υδατάνθρακες 22%. Ελαιούχος σπόρος, με αυξημένο ποσοστό φυτικών ινών, κάτι που τον καθιστά κατάλληλο για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού. Πλούσιος σε βιταμίνη Ε, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, ω-3 λιπαρά.
ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ Λίπος 42%, Πρωτεΐνες 21% και Υδατάνθρακες 4,5%. Αμυλούχος σπόρος, χαμηλός σε λιπαρά αλλά με σχετικά υψηλό ποσοστό Πρωτεϊνών (το 10% του βάρους του). Πλούσιος σε αμινοξέα, Ασβέστιο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο.
ΡΑΔΙΚΟΣΠΟΡΟΣ Ελαιούχος σπόρος με υψηλά ποσοστά β-καροτίνης, που θωρακίζει τον οργανισμό προλαμβάνοντας την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών. Πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, νάτριο, μαγνήσιο
CHIA Ελαιούχος σπόρος. Σημαντική πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: απορροφά 10πλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τη δική του, δημιουργώντας ένα είδος ζελέ, με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να αργούν να μετατραπούν σε σάκχαρα. Άρα το πουλί έχει διαθέσιμη ενέργεια για περισσότερο χρόνο και θωρακίζεται έναντι σε βακτήρια που προσβάλουν το στομάχι. Πλούσιος σε ω-3 & ω-6 λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, Ασβέστιο, Φώσφορο, Κάλιο, Ψευδάργυρο.ΚΑΜΕΛΙΝΑ Ελαιούχος σπόρος με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και κύρια πηγή βιταμίνης Ε. Μόνο το Σιτέλαιο έχει μεγαλύτερη.
ΚΙΝΟΑ Περιέχει βασικά αμινοξέα για τη δημιουργία ζωικών ιστών (λυσίνη και μεθειονίνη), με χαμηλά λιπαρά οξέα και την αξία της (λόγω πρωτεΐνης) να αγγίζει σχεδόν αυτή του αυγού. Την παρέχω αντί αυγού στα πτηνα μου.
ΣΟΥΣΑΜΙ Ελαιούχος σπόρος, ιδιαιτέρως θρεπτικός χάριν της υψηλής ποιότητος αμινοξέων (μεθειονίνη) και ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορο) που περιέχει. Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Σελήνιο, Σίδηρο.
ΚΕΧΡΙ ΣΕΝΕΓΑΛΗΣ Γνωστό ως "κεχρι σε τσαμπί" αποτελεί ένα απ' τα αγαπημένα σνακ των μικρων πτηνών. Αμυλούχος σπόρος, πλούσιος ιδίως σε υδατάνθρακες (59%+), Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, βιταμίνη Β1, Β2, Β9. Θεωρείται από τους πιο ευκολόπεπτους σπόρους, ιδίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του ιδιαιτέρως μαλακού περιβλήματος του.
Η παραπάνω λίστα είναι απλα ενδεικτική και στην πραγματικότητα μικρή. Οποιοδήποτε σπορο κι αν επιλέξετε, μπορείτε να φτιαχνετε και μίγματα με αυτούς ώστε να τα απολαμβάνουν τα πουλια σας. Οι υπερτροφές (κινόα, chia) επίσης είναι αγαπημενα εδέσματα πολλων πτηνων. Προτιμάτε να παίρνετε βιολογικής καλλιέργειας για αποφυγή χημικών επεξεργασιών. Οι ξηροί καρποι όπως έχουμε ξαναπει εχουν λίπος και δίνουν δύναμη και ενέργεια. Επιπλέον τα πουλιά θα σας δείξουν τι προτιμουν. Τα δικα μου πχ απολαμβάνουν το σουσάμι ψημένο ή όχι.Περνάμε στο θέμα με το φως που είναι επίσης σημαντικό για την ψυχολογία τους.Τα πουλιά έχουν ανάγκη τον ήλιο, να βλεπουν ουρανό. Ο ήλιος επίσης τους παρέχει σημαντικές βιταμίνες για την αναπτυξή τους. Οταν απολαμβάνουν το μπανιο τους στον ήλιο και μετα καθονται να στεγνώσουν προσέξτε την απ' ευθείας έκθεση στον ήλιο γιατί μετα απο 15-20 λεπτά μπορεί να προκύψει ηλίαση. Φροντίστε το δωματιο που κυριως θα ζουν να ειναι φωτεινό και να προσφέρει έκθεση στον ήλιο.
Η καθαριότητα επισης σημαντική. Τακτικό καθάρισμα και πλύσιμο κλουβια,σκευη,χωρους παιγνιδιού. Κάποια πουλιά είναι πιο δεμένα με το σπίτι τους, δηλαδή το κλουβί που κοιμούνται, πετάνε και παίζουν γύρω από αυτό, άλλα είναι πιο άνετα και "δοκιμαζουν" πολλά μέρη. Θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση σε όλο το σπίτι όπως εξηγήσαμε στο "Μερος 1". Επίσης πρέπει να μάθουμε τους ήχους και τα "σηματα" τους. Τα πουλια θα προσπαθούν πάντα να μας δώσουν να καταλάβουμε τι θέλουν, εμείς πρέπει να μαθουμε τη γλώσσα τους. Είναι υποχρεωτικό και είναι αδύνατο να ζήσεις με αυτά και να τα κανεις ευτυχισμένα (όσο γίνεται) χωρις να τα καταλαβαίνεις. Εχουν εκφραστικούς τρόπους να δείξουν αυτό που αισθάνονται αλλά χρειάζεται να τα παρατηρήσουμε ώρες ατελείωτες πράγμα που δεν μπορεί να το κάνει κάποιος καταναγκαστικά, πρέπει να αγαπάει πολύ τα πτηνά και να του βγαίνει. για αυτό δεν είναι για όλους τα πουλιά, και δε θα έπρεπε να είναι για κανέναν κανονικά.Πρέπει να παρακολουθούμε τα πτηνα μας συνεχώς. Η ευθύνη είναι τεράστια και δεν τελειώνει ποτέ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα μικρά πουλιά, είναι κατά κύριο λόγο θηράματα στη φύση. Όταν το είδος σου είναι στόχος κυνηγών, κάθε ένδειξη αδυναμίας είναι ανοιχτή πρόσκληση να σ' επιτεθούν. Τα πτηνά, το γνωρίζουν ακόμη κ αν έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία,καθως ειναι στο ένστικτό τους η αυτοπροστασία. Σε καμία περίπτωση στη φύση δεν πρέπει να δείχνεις πόσο αδύναμος είσαι. Άρα, όταν είσαι άρρωστος δεν πρέπει να το δείχνεις. Αυτή η τάση των πτηνών να κρύβουν στην ασθένειά τους, κάνει εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθείς έγκαιρα πως κάτι δεν πάει καλά. Κάποιοι τρόποι να αντιληφθούμε νωρίς πως κάτι δεν πάει καλά είναι οι παρακάτω:
- παρακολούθηση των κουτσουλιων. Κάθε αλλαγή σε υφή, χρωμα και, για μερικά είδη, οσμή πρέπει να είναι καμπανάκι. Οι κουτσουλιές των πουλιών σας θα πρεπει να σας ειναι γνωριμες απ' την καλή και απ' την αναποδη. Μπορεί να αλλάξουν για χιλιους δυο λογους, που καποιοι μπορεί να μην ειναι ανησυχητικοί (πχ αλλαγή τροφής, εποχής, κτλ) αλλά πάντα θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή και να τσεκάρετε συνέχεια.- παρακολούθηση συμπεριφοράς. Η απώλεια όρεξης είναι μια συχνή αλλαγή. Το "φούσκωμα" και ο υπερβολικός ύπνος σε άσχετες ώρες επίσης. Αλλαγή σε καθημερινές ρουτίνες που το πουλί δεν άλλαζε ποτέ.
Εν ολίγοις η συμβίωση με ένα πτηνό είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Κατ' εμέ είναι απείρως δυσκολότερη απ' αυτή με ενα σκύλο ή μια γάτα. Το πουλί είναι ιδιαίτερο,δεν είναι φτιαγμένο για σπίτι ούτε για κλουβί, και εφ' όσον βρεθούμε στην άσχημη θέση να "φιλοξενούμε" ένα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να τα δώσουμε όλα. Τίποτα λιγότερο.
Ευχαριστίες "kkvgia" για τη βοήθεια και τις παρατηρήσεις σου.
Το μερος 1 ΕΔΩ
Το μέρος 2 ΕΔΩ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου