Πτήσεις αλληλεγγύης - Do it yourself

Ενα διαφορετικό πτηνοάρθρο αυτή τη φορά. Σε συνέχεια του "Χειμωνιάτικη βοήθεια για τα φτερωτά" , ισχύει όμως για κάθε εποχή.Οπως και η αλληλεγγύη.Για όλα τα πλάσματα.
Τα πουλιά της πόλης έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους με τη ζωή μας.Για πολλά η τροφή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο εμάς ιδίως μέσα σε τσιμεντουπόλεις.Και φυσικά περισσοτερο κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Με αφορμή την πρώτη καραντίνα και τα διάφορα βίντεο που είχαν κατακλύσει το ίντερνετ με σμήνη πουλιών που έψαχναν και ακολουθούσαν ανθρώπους έξω από αγορές και καταστήματα στην προσπάθεια να βρουν φαγητό μου είχε έρθει η ιδέα αυτού του θρεντ που τώρα μεταφέρω απο το τουίτερ στο μπλογκ.

Η φύση είναι γύρω μας,η φύση μας εξουσιάζει όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο και η παρούσα πανδημία είναι η απόδειξη. Αν σεβαστείς τη φύση και τα πλάσματά της θα σε σεβαστεί και αυτή.Αυτό είναι νόμος. 

Σαν είδος δε σεβαστήκαμε ποτέ τη φύση, τη χτυπήσαμε σκληρα.Πολλές φορές μας έστειλε προειδοποιήσεις αλλά ποτέ δεν ακούγαμε.Δεν φροντίζαμε τα άλλα της πλάσματα,νομίζαμε πως είμαστε ανωτεροι.

Το παρον κείμενο δεν έχει καμία μαγική λύση για την σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και τα πουλιά.Είναι μια μικρή ιδέα για το πως μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά,τις στιγμές που χρειάζεται μια βοήθεια, για την οποία σίγουρα θα πάρουμε ανταμοιβή. Και η κυριότερη ανταμοιβή θα είναι μια καλύτερη ζωή σε έναν καλύτερο πλανήτη.

Do it yourself εύκολες ταΐστρες και ποτίστρες για πουλιά. Για να διασκεδάσουμε και να κάνουμε και κάτι καλό μαζί. Με καθημερινά εύκολα ,πολλές φορές "σκουπίδια". Στην χειρότερη περίπτωση θα κάνουμε καλό στην ψυχικη μας διάθεση. Η βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη πάντα είναι καλό "τονωτικό".

Πλαστικό ή χάρτινο κουτί γάλακτος ή χυμου.Εξαιρετική "άσκηση" και για τα παιδια. Ανοίγουμε τις κατάλληλες "πορτούλες" "αμβλύνουμε" τα σημεία στο πλαστικό να μην κοβουν, τα καλύπτουμε,οχι ομως με εντονα χρωματα που να τρομαζουν και τα κρεμαμε σε ενα δεντρο με τροφη μεσα. 

Λίγη προσοχή στο στερέωμα για να μην κουνάει πολύ και είναι δύσκολο στην "προσγείωση" και να μην το παρασέρνει εύκολα ο αέρας. Προαιρετικά ένα κλαδάκι για "πάτημα" και οι φτερωτοί φίλοι θα το τιμήσουν δεόντως, να είστε σίγουροι. Δεν είναι δύσκολο,είναι δημιουργικό και το τελικό αποτέλεσμα με τη βοήθεια της φαντασίας μας σίγουρα θα ικανοποιήσει. Ακόμα περισσότερο θα ικανοποιήσει η θέα των πουλιών που θα βρουν τροφή,νερό ή απλά ένα μέρος να "σταθουν".  Εγω συνήθως ενσωματώνω κατι βαρύ στη βάση (πέτρες πχ) σε κάθε τέτοιου τύπου κατασκευή με "ελαφρια" υλικά ώστε να μην είναι εντελώς "φτερο στον άνεμο"


Μεταλλικο τενεκεδάκι χωρις κοφτερα σημεία, βαμμενο αν θελουμε με χρωματα νερου καθως τα αλλα ειναι τοξικα για τα πουλια. Καλύτερα "τυλιγμενο με χαρτί" (αλλά όχι τυπωμένο καθώς και το μελάνι είναι τοξικό) αν θελουμε να το διακοσμήσουμε. Ενα ξυλακι κολλημενο προσεκτικα στην άκρη.Κρέμασμα ή στερεωμα σε δεντρο ή το μπαλκονι μας. Ισχύουν όσα και παραπάνω για το κουτί γάλακτος ή χυμού.


Παλιές γλάστρες. Με ένα κατάλληλο άνοιγμα γίνονται όχι μόνο ταϊστρες αλλά και κατάλληλες για φώλιασμα όταν ο καιρός "αγριέψει", αν έχουμε φροντίσει να τις κρεμάσουμε σταθερά, σε καταλληλο, απάνεμο σημείο στο οποίο δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση αρπακτικά.Φυσικα μπορουν και να τοποθετηθουν στο έδαφος. Καλό γενικά θα είναι να τοποθετούνται βέβαια σε σημεία που δεν θα φτάσουν εύκολα οι γάτες όσο το πουλάκι τρώει.


Το άδειο κουτακι απ' τα πουράκια σοκολάτας ή παρόμοια συσκευασία σνακ. Το καπάκι του παίζει το ρόλο της μισάνοικτης πόρτας και ταυτόχρονα του σταντ στο οποίο θα σταθούν για να φάνε τα πουλιά. Για το κρέμασμα-στερέωση, ισχύει ότι για όλα όσα φτιάξουμε. Σταθερή, εύκολα προσβάσιμη για τα πουλιά,δύσκολα για τους θηρευτές τους. Πανεύκολη λύση και πρακτική, γρήγορη και εύχρηστη. 

Το άδειο μπουκαλάκι αναψυκτικού και μερικά πλαστικά κουταλάκια.Επανατροφοδοτούμενη ταϊστρα που ξαναγεμίζει τα κουταλάκια όσο τρώνε το φαγητό τα πουλιά.Αρκεί η τρύπα απ' την πλευρά της υποδοχής του κουταλιού να είναι λίγο μεγαλύτερη απ' οσο πρέπει.Η σταθεροποίηση γίνεται στο πίσω μέρος του κουταλιου με μικρότερη "τρύπα" στο μπουκάλι. Η εικόνα παρακάτω είναι αρκετά επεξηγηματική για το πόσο εύκολη είναι η κατασκευή.

Οι φλούδες απ' το στιμμένο πορτοκάλι σας ή άλλο φρούτο. Εδώ έχουμε περίπτωση που το "δοχείο" μπορεί να είναι το ίδιο γευστικό γι' αυτά με το περιεχόμενό του. Μπορεί να παραμείνει και το 'περιεχομενο" του φρούτου που είναι εξισου θρεπτικο και το προτιμουν πολλά πουλια, όχι ομως για πολλές μέρες και χαλάσει.

Οι λύσεις είναι σχεδόν άπειρες και επαφίονται στην φαντασία μας. Μια πιο μερακλήδες μια περισσότερο "πολύπλοκη" κατασκευή απο αδειο πλαστικό μπουκαλι αναψυκτικού. Ακόμα μία εύκολη ιδιοκατασκευή με ξυλάκια παγωτού. Τέτοιου είδους ξυλάκια πωλούνται σε αρκετά καταστήματα ειδών χειροτεχνίας. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε ξυλάκια έχουμε πρόχειρα (ναι και για σουβλάκια,προσοχή στη μυτερή άκρη).Η αυγοθήκη γίνεται επίσης εξαιρετική ταϊστρα για  6 καλεσμένους με πολύ λίγο κόπο.Με την αγορά 6 αυγών φτιάχνουμε τραπέζι για 12.Το παλιό φαράσι καρφωμένο σε τοίχο ή καποιο δέντρο είναι "king size" ταΐστρα για πολύ πεινασμένους επισκέπτες και εξυπηρετεί για πολύ καιρό πριν ξαναγεμιστεί. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν σε γενικές γραμμες την "ιδέα".

Οι παραπανω ιδέες είναι ενδεικτικές και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες ακόμα. Σκοπος άλλωστε ηταν να παρει μπροστά η φαντασία του καθενός μας και όχι απαραίτητα να αντιγραφούν ιδέες. Είτε τα βαλετε στα μπαλκόνια σας,είτε στον κήπο , είτε σε δέντρα που συχνάζουν πουλιά,το σίγουρο είναι πως δε θα πανε χαμένες. Αν στην τελική δεν το "έχετε" με τις ιδιοκατασκευές απλά σκορπίστε λίγα ψίχουλα ψωμί ή σπόρους στον κήπο σας ή εκεί που βλέπετε πως έρχονται πουλιά για να ψάξουν για τροφή,ή ακόμα ένα πιατάκι με τροφή κι ένα με νερό στο μπαλκόνι.



Σχόλια