Χειμωνιάτικη βοήθεια για τα φτερωτά

 Εκτακτο χειμωνιάτικο αρθρο.Γιατί και τα φτερωτά περνούν δύσκολα τους κρύους μήνες ιδίως στις αφιλόξενες πόλεις μας.

Τα πουλιά το χειμώνα "ζεσταίνονται" και με τη "μόνωση" των φτερών τους αλλά κυρίως με το λίπος που καίνε το βράδυ,και το οποίο αποθηκεύουν από την τροφή που τρώνε στη διάρκεια της ημέρας.Το χειμώνα η τροφή ομως σπανίζει.Εκτος αν εμεις βοηθήσουμε. 

Είναι αρκετά εύκολο να δημιουργήσουμε ταΐστρες και να τις τοποθετήσουμε στα μπαλκόνια. τα πουλιά χρειάζονται πλούσια τροφή που θα τους δώσει ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες. 

Βοηθήστε τα πουλιά της γειτονιάς σας τοποθετώντας ταΐστρες με τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως ηλιόσπορους, φυστίκια, καρύδια, κ.ά. Μπορείτε να τοποθετήσετε ταΐστρες διαφόρων ειδών και με διαφορετικά είδη τροφής, ώστε να προσελκύσετε περισσότερα είδη πουλιών. 

Δημιουργήστε επιτραπέζιες ταΐστρες για να προσελκύσετε κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, σουσουράδες, κ.ά. πουλιά και κρεμαστές ταΐστρες για παπαδίτσες, σπίνους, καρδερίνες, σπουργίτια, κ.ά.

Φυσικά ενα μπολάκι ή κεσεδάκι με νερό είναι απαραίτητο. 

Ας δούμε όμως το "μενού" ανάλογα με τον "επισκέπτη".

Ηλιόσποροι: Θρεπτική τροφή για πολλά σποροφάγα είδη πουλιών. Προτιμήστε μικρό μέγεθος. Πρέπει να είναι πάντα ανάλατοι και άψητοι. 

Ξηρή τροφή (φιστίκια, καρύδια): Ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που την προτιμούν πολλά είδη πουλιών. Οι καρποί πρέπει να είναι ανάλατοι και άψητοι. Αν δεν τοποθετηθούν σε ειδικές ταΐστρες θα πρέπει να θρυμματιστούν. 

Σιτάρι, κριθάρι, βρώμη: Τα προτιμούν όλα τα σποροφάγα είδη όπως οι Δεκαοχτούρες, οι παπαδίτσες, τα Σπουργίτια, οι Σπίνοι και οι Καρδερίνες.

Λιναρόσποροι: Τους προτιμούν αρκετά είδη πουλιών.

Καναβούρι: Άριστη τροφή για πολλά είδη πουλιών 

Φρούτα (μήλα, αχλάδια, κ.ά.): Τα εκτιμάνε ιδιαίτερα οι Κοκκινολαίμηδες.

Το ψωμί μπορεί να χορταίνει αλλά δεν προσδίδει καμία απαραίτητη θρεπτική ουσία στο πουλί.Παρ' όλα αυτά αν δεν υπαρχει τίποτα αλλο λίγο ψωμί θα βοηθήσει 

Δύσκολο δεν είναι,ούτε πολυέξοδο.Ασε που θα γινει και το μπαλκονι ή ο κήπος πασαρελα για θαυμάσια φωτογραφικά στιγμιότυπα. Αν μη τι αλλο το αποτέλεσμα πιστεύω θα σας αποζημιώσει. 

Ακομα περισσότερες ιδέες για βοήθεια στα μικρά πλασματάκια στο "Do it yourself" άρθρο αλληλεγγύης.


Σχόλια