Cebu Flowerpecker η τετράχρωμη σπανιότητα

Ένα πουλί που θεωρείτο εξαφανισμένο έως το 1992 είναι το θέμα μας σήμερα. Ενα τετράχρωμο σποροφάγο που ζει μονο στις Φιλιππίνες. Σήμερα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Αποτελεί ένα απ' τα πλεον απειλούμενα και σπανια είδη στον κόσμο. Συγκεκριμένα είναι το δεύτερο πιο σπάνιο πτηνό στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Το Cebu Flowerpecker (Dicaeum quadricolor) είναι ένα πουλί ενδημικό στο νησί Cebu στις Φιλιππίνες. Θεωρείτο πως είχε εξαφανιστεί στις αρχές του 20ου αιώνα,συγκεκριμενα επισημα δηλωθηκε ως εξαφανισμένο το 1906 όμως ανακαλύφθηκε ξανά το 1992 σε ένα μικρό κομμάτι ασβεστολιθικού δάσους στο κεντρικό προστατευμένο μέρος του Cebu.Είναι γνωστό πως ζουν στις τροπικές και παραθαλάσσιες δασικές περιοχές που βρίσκονται στο νησί Cebu. Αυτά τα πουλιά ευδοκιμούν σε δασικές περιοχές με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και άφθονες βροχοπτώσεις.  Έκτοτε βρέθηκε σε τρεις άλλες τοποθεσίες, συγκεκριμένα στο δάσος Nug-as του Alcoy, στο όρος Lantoy του Argao και στα δάση του Dalaguete. Αυτό το πολύχρωμο πουλί φτάνει σε μέγεθος τα 12 εκατοστα. Το αρσενικό χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη, τριγωνική, κόκκινη έως βαθυκόκκινη κηλίδα φτερώματος. Στο θηλυκό, η κορυφή είναι καφέ. Καταναλώνει μικρούς καρπούς και φυτά γκι και είναι γενικά δραστήριος τα πρωινά για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με πιο επιθετικά πουλιά. 

Παρά τις προσπάθειες προστασίας του ενδιαιτήματός του παραμένει σε κρίσιμο κίνδυνο λόγω της παράνομης υλοτομίας. Ο σημερινός του πληθυσμός είναι περίπου 50-100 πουλιά. Το Cebu Flowerpecker κατηγοριοποιείται επί του παρόντος ως άκρως απειλούμενο στην κόκκινη λίστα της IUCN. Πολλές απειλές είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το πτηνό αυτό σε διάφορους βαθμούς,δεδομένου και του μικρού του πληθυσμού. Από το 2019, η πρόσφατη ανάλυση απειλών στις Φιλιππίνες εξετάζει τον αντίκτυπο των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την αποψίλωση των δασών, το κυνήγι και την επέκταση των υποδομών. Η απειλή με την υψηλότερη ένταση περιλαμβάνει την αποψίλωση των δασών για σκοπούς αγροτικής ανάπτυξης και συλλογής πόρων από ντόπιους χωρικούς στο δάσος Ταμπουνάν. Η αποψίλωση των δασών μειώνει σημαντικά τη διαθέσιμη τροφή, καταφύγιο και ενδιαιτήματα αναπαραγωγής. Η επόμενη απειλή σε κρίσιμο επίπεδο περιλαμβάνει την ανάπτυξη οδών, στο δάσος Nug-as στο Alcoy, που οδηγεί σε σοβαρό κατακερματισμό των οικοτόπων. Λόγω των μειωμένων πόρων, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα άμεσου ανταγωνισμού μεταξύ του Cebu Flowerpecker και άλλων ενδημικών ειδών του δάσους Nug-as. αυτό το είδος διατρέχει υψηλό κίνδυνο να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό. Το κυνήγι στην περιοχή αναγνωρίζεται ως απειλή χαμηλού επιπέδου, καθώς υπάρχουν σχετικά διάσπαρτες αναφορές για κυνηγούς που πυροβολούν αυτά τα πουλιά.  Άλλες απειλές χαμηλότερου επιπέδου μπορεί να περιλαμβάνουν χωροκατακτητικά είδη, εξόρυξη, κλιματική αλλαγή (π.χ. πλημμύρες, καταιγίδες).

Ο μικρός πληθυσμός δε βοηθά στη συλλογή πληροφοριών όπως το προσδόκιμο ζωής, οι αναπαραγωγικές συνήθειες κτλ.  Το 2009, το είδος ορίστηκε ως το σύμβολο της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο, καθώς περιελήφθησαν στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως κρίσιμα απειλούμενο είδος πτηνών. Η οικογένεια έχει τουλάχιστον 48 είδη συνολικά. Ανήκουν στα Passeriformes και χωρίζονται σε δύο γένη, το Prionochilus και το Dicaeum, με το Cebu να ανήκει στο γένος Dicaeum. Η επιστημονική ονομασία του , Dicaeum quadricolor, αναφέρεται στα τέσσερα χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο και λευκό) των φτερών που βρίσκονται στο σώμα του αρσενικού. Παρά τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν φαίνεται να δείχνει μεγάλη ευφυΐα στη συμπεριφορά του στην αναζήτηση τροφής. Δεδομένου ότι αυτά τα είδη είναι γνωστό ότι εκφοβίζονται από άλλα επιθετικά πουλιά, άλλαξαν τις ώρες αναζήτησης τροφής και είναι ενεργά μόνο μεταξύ 9 π.μ. έως 13:00 για να αποφύγουν τους νταήδες! Πετάνε γρήγορα στο στοχευμένο φυτό τους, τρέφονται με αυτό και πετούν αμέσως μακριά. 

Πλέον ο βιότοπος του έχει μειωθεί σε 1000 εκτάρια. Οι τρέχουσες προσπάθειες διατήρησης περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση ενδιαιτημάτων, τη διαχείριση βιοποικιλότητας και την προστασία από το Central Cebu Protected Landscape και τη δημιουργία του κρίσιμου οικοτόπου. Το δάσος Tabunan βρίσκεται εντός των ορίων του Κεντρικού Εθνικού Πάρκου Cebu. 

Ωστόσο, υπάρχουν αυξημένα περιστατικά παράνομης χρήσης των δασικών πόρων στο Tabunan που φυσικά επηρεάζουν και τη ζωή του πουλιού. Οι οικολόγοι πιέζουν για την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στο Cebu, καθώς οι ντόπιοι χωρικοί συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των οικοτόπων και στην εξάντληση των πόρων. Το Cebu Flowerpecker δινει τη δική του μάχη για επιβίωση απέναντι στην άκριτη εξάπλωση μας. Οι πιθανότητες δεν είναι υπερ του και όλα δείχνουν πως συντομα θα το βλεπουμε μονο σε φωτογραφιες και ζωγραφιές.


Σχόλια