Φτερωτή εγκυκλοπαίδεια

Ενα μικρό κείμενο τύπου "ξέρατε ότι" , έτσι για ξελαμπικάρισμα, λίγο χαβαλέ και μερικές όπως λέμε "άχρηστες πληροφορίες". Διάσπαρτες πληροφορίες για τα πουλιά που αρκετές ίσως να μη τις γνωρίζατε. Λήμματα απ' την εγκυκλοπαίδεια των "παραξενιών" των πουλιών. Πάμε λοιπόν με μερικές εικόνες και τις πληροφορίες που τις συνοδεύουν σε έναν "φτερωτό φωτεινό παντογνώστη".

Το αρχαιότερο πουλί που έχει υπάρξει είναι γνωστό ως Αρχαιοπτέρυξ και έζησε πριν από περίπου 150 εκατομμύρια έτη. Είχε το μέγεθος ενός κορακιού, ήταν καλυμμένο με πούπουλα και είχε φτερά.Η φωτογραφία  από επάνω δεν είναι φωτογραφία,ειναι ψηφιακη αναπαρασταση ετσι; Δε βρηκα κανεναν στον κηπο μου. Αν βρείτε εσείς καλού κακού κρατήστε μία απόσταση, θεωρείται δεινόσαυρος,άσε που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι τι έτρωγε.


Οι νεοσσοί των “ανεξάρτητων πτηνών” όπως κοτόπουλα,στρουθοκάμηλοι,πάπιες,γλάροι,γεννιούνται έχοντας την ικανότητα να κινούνται στο χώρο. Προέρχονται από αυγά με μεγαλύτερους κρόκους σε σχέση άλλων πτηνών,που χρειάζονται πολλή προσοχή από τους γονείς τους προκειμένου να επιζήσουν.

Η καρδιά ενός πουλιού κτυπά κατα μέσο όρο 400 φορές ανά λεπτό στην ανάπαυση και μέχρι 1000 φορές ανά λεπτό όταν πετά.Κάτι τέτοιο δίνει σίγουρα άλλο νόημα στην έννοια "ταχυκαρδία". Τα περισσότερα έχουν την δυνατότητα να επιβραδύνουν την καρδιά τους ενώ όπως έχουμε γράψει ήδη το κολιμπρί φτάνει σε σημείο να μοιάζει "νεκρο" οταν προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια. Μιάς και λέμε για το κολιμπρί, ο μέσος άνθρωπος θα έπρεπε να φάει περίπου 129 κιλά κρέατος την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του εάν είχε το μεταβολισμό ενός κολιμπρι.



Το εξαφανισμένο πλέον “Πουλί Ελέφαντας της Μαδαγασκάρης” γεννούσε αυγό βάρους 12,5 κιλών.Κάπου εδω τα σόκιν λογοπαίγνια απογειώνονται.Τα πουλιά ελέφαντες είχαν ύψος μεγαλύτερο από 3 μέτρα και βάρος περίπου 400 κιλά. 

Η κανονική θερμοκρασία σώματος ενός πουλιού είναι συνήθως 7–8 βαθμούς υψηλότερη από αυτήν του ανθρώπου.Περίπου τα τρία τέταρτα του αέρα που αναπνέει ένα πουλί χρησιμοποιείται για την ψύξη του σώματος, δεδομένου ότι τα πουλιά δεν ιδρώνουν.Ούτε απο αγχος για την καθημερινότητα και την επιβίωση.

Το μόνο πουλί χωρίς φτερά στον κόσμο, είναι το Kiwi της Νέας Ζηλανδίας.Αλλωστε η επιστημονική του ονομασια ειναι Απτερυξ που οσο να ναι σε προϊδεάζει. Αντί για φτερά έχει ενα είδος "τριχες" στο κορμί του.Είναι ένα από τα αρχαιότερα πτηνά στον κόσμο.Η επώαση των αυγών του διαρκει 90 μερες, τεράστιος χρόνος σε σχέση με άλλα πουλιά, και την αναλαμβάνουν εναλλαξ οι γονείς. Αποκαλείται από τους επιστήμονες "honorary mammal" , "τιμητικα θηλαστικό".

Τα μάτια της στρουθοκαμήλου είναι το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ζώο που ζει στην ξηρά (αν και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μερικά από τα τεράστια πλάσματα που κατοικούν στα βάθη της θάλασσας). Περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του μπιλιάρδου, τα μάτια τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερα από τον εγκέφαλό τους. 

Όταν κοιμούνται σε ομάδες, οι πάπιες που βρίσκονται στην περίμετρο φρουρούν το σμήνος καθώς κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό. Ενώ οι άλλες πάπιες κοιμούνται πιο βαθιά, αυτές που βρίσκονται στο εξωτερικό του κύκλου κρατούν επίσης τη μια πλευρά του εγκεφάλου τους ξύπνια, ακόμα και όταν κοιμούνται, έτσι ώστε τα αρπακτικά να μην μπορούν να τις πλησιάσουν κρυφά. 

Οι καρδινάλιοι (μαζί με πολλά άλλα είδη πουλιών) μερικές φορές καλύπτονται από θρυμματισμένα ή ζωντανά μυρμήγκια, αλείφοντάς τα πάνω από τα φτερά τους ή αφήνοντας τα ζωντανά μυρμήγκια να σέρνονται πάνω τους. Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ποιος είναι ο σκοπός του "λουτρού" αυτού, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα πουλιά χρησιμοποιούν το μυρμηκικό οξύ που εκκρίνεται κατά το λουτρό τους για να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τις ψείρες και άλλα παράσιτα. 

Οι σκωληκοφάγες τσίχλες Bassian είναι γνωστό ότι κάνουν τη λεία τους να βγαίνει από τους σωρούς φύλλων που κρύβεται κατευθύνοντας τις ... κλανιές τους πάνω τους. Η απέκκριση αερίου μετατοπίζει τα απορρίμματα των φύλλων στο έδαφος και προφανώς προκαλεί τα σκουλήκια να μετακινούνται, αποκαλύπτοντας τη θέση τους. 

Οι δρυοκολάπτες βελανιδιών αποθηκεύουν τα βελανίδια ανοίγοντας τρύπες σε δέντρα, στύλους φράχτη, στύλους ηλεκτρικού και κτίρια εναποθέτοντας τους ξηρούς καρπούς τους εκεί. Είναι γνωστό ότι αποθηκεύουν έως και 50.000 βελανίδια - το καθένα στη δική του μικροσκοπική τρύπα - σε ένα μόνο δέντρο, που ονομάζεται "δέντρο σιτοβολών" (granary tree). 

Τα παπαγαλάκια budgies, είναι τα μόνα είδη πουλιών που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής πως είναι επιρρεπή σε μεταδοτικό χασμουρητό. Ενώ οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι χιμπατζήδες, οι αρουραίοι εργαστηρίου και μερικά άλλα πλάσματα είναι γνωστό ότι πιάνουν ο ένας το χασμουρητό του άλλου, τα budgies είναι τα πρώτα είδη μη θηλαστικών που παρατηρήθηκαν που παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ασυνείδητη, ενστικτώδης απόκριση μπορεί να είναι ένας πρωτόγονος τρόπος εκδήλωσης ενσυναίσθησης ή μπορεί να είναι σημάδι ομαδικής εγρήγορσης. 

Μεταναστεύοντας οι πάπιες και οι χήνες, πετούν συχνά σε σχηματισμό V. Κάθε πουλί πετά στο ρεύμα που δημιουργεί το ανέβασμα των φτερών του γείτονά του και αυτή η πρόσθετή υποστήριξη του εξοικονομεί ενέργεια. Λιγότερη βενζίνη,λιγότερα έξοδα,λιγότερη γκρίνια.

Τα περιστέρια μπορει να δίνουν την εντύπωση πως ειναι χοντρά,νωθρά και καμια φορά δυσκίνητα όμως είναι δεινοί "ταξιδευτές" αν θέλουν και μάλιστα μπορούν να φθάσουν την ταχύτητα των 160 χιλιομέτρων την ώρα. Δεν είναι τυχαίο που υπηρετούν και ως "ταχυδρόμοι".

Το μόνο γνωστό δηλητηριώδες πουλί στον κόσμο, είναι το hooded pitohui της Παπούα Νέα Γουϊνέα. Το δηλητήριο βρίσκεται στο δέρμα και τα φτερά του.Σε αντίθεση με τα δηλητηριώδη σχόλια που μπορείς να τα βρεις παντού στα social media.

Ο γύπας King vulture εκτός του ότι διαθέτει εντυπωσιακό παρουσιαστικό είναι και μηχανικός. Μάλλον ανιχνευτής. Για να το ξεκαθαρίσουμε βοηθά τους μηχανικούς να ανιχνεύσουν ραγισμένους ή σπασμένους υπόγειους σωλήνες καυσίμων.Η οσμή από τη διαρροή μοιάζει με την μυρωδιά της τροφής τους (ψοφίμια), και τα πουλιά δείχνουν το σημείο που χρειάζονται οι γραμμές επισκευή, κατευθυνόμενα σε αυτό.

Το μικρότερο νυκτόβιο αρπακτικό της Ευρώπης, είναι η κουκουβάγια νάνος Glaucidium passerinum με υψος 15 εκατοστά (αριστερά), ενώ το μεγαλύτερο είναι ο μπούφος Bubo bubo που αγγίζει τα 70 εκατοστά.Σα να λεμε Τζοε και Άβερελ Ντάλτον.Στο έξυπνό τους όμως.

Το ρεκόρ ταχύτητας στον κόσμο των πτηνών ανήκει στον πετρίτη Falcο peregrinus που εκτελεί επιθέσεις κάθετης τροχιάς με περισσότερα από 350 χιλιόμετρα την ώρα."Μετρημένο". Στις κοντρες στην παραλιακή μπορεί να πιανουνε και παραπάνω.

Η έκφραση ” κύκνειο άσμα”, αναφέρεται στο τελευταίο και ωραιότερο έργο ενός καλλιτέχνη και καθιερώθηκε από την παράδοση ότι ο κύκνος τραγουδά το ωραιότερο τραγούδι του πρίν πεθάνει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει φυσικά.


Κλείνουμε με μεγέθη.Τα αυγά της στρουθοκαμήλου έχουν μήκος 17-20 εκατοστά και ζυγίζουν μέχρι και 2,3 κιλά.Είναι τα μεγαλύτερα αυγά πουλιών.Τα αυγά του κολιμπρί έχουν μήκος μόλις 10 χιλιοστά και ζυγίζουν 0,375 γραμμάρια.Είναι τα μικρότερα αυγά πουλιών.Οκ ευκαιρία για λογοπαίγνια παλι.Συγνώμη κιόλας. Και ελπίζω να το διασκεδάσατε.



Σχόλια