Η επιρροή των πτηνών στην ψυχική μας κατάσταση

Δεν είναι αναγκαίο να αγαπάς υπερβολικά τα πτηνά για να νιώθεις όμορφα κοντά τους. Βλεποντας τα στη φύση, στο περιβάλλον τους, ακούγοντας τα τραγούδια και τους ήχους τους. 

Αυτό το καταλαίνουμε οι περισσότεροι, έρχονται όμως και οι επιστημονικές μελέτες να το επιβεβαιώσουν. Χάνοντας τα πουλιά δε θα χάσουμε μόνο ένα σημαντικο δείκτη της υγείας του πλανήτη μας αλλά και της δικής μας ψυχικής υγείας. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η επαφή με τα πουλιά μπορεί να βελτιώσει ακόμα και σωματικές καταστάσεις ή να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση εργασίας.

Το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα έλαβε δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Ποιότητα της Ζωής και προέβη σε έρευνα για να βρει πως η βιοποικιλότητα των πτηνών και η παρουσία τους κοντά στους ανθρώπους επιδρά στην ψυχολογική κατάσταση (και όχι μόνο) των ανθρώπων. «Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι πιο ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που μπορούν να βιώσουν πολλά διαφορετικά είδη πουλιών στην καθημερινή τους ζωή ή που ζουν σε σχεδόν φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί πολλά είδη», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joel Methorst, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη, σε δελτίο τύπου. «Εξετάσαμε επίσης τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν και, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η ποικιλότητα των πτηνών είναι εξίσου σημαντική για την ικανοποίηση από τη ζωή τους όσο και το εισόδημά τους», συμπλήρωσε η καθ. Dr. Katrin Böhning-Gaese.

Σε μια δεύτερη μελέτη, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπέβαλε κρυφά ανθρώπους που πεζοπορούσαν στο Κολοράντο σε ένα τεστ που μέτρησε την αίσθηση της ευεξίας τους τοποθετώντας ηχεία που έπαιζαν διάφορα τραγούδια πουλιών σε ορισμένα τμήματα ενός δημοφιλούς δικτύου διαδρομών πεζοπορίας , και στη συνέχεια παίρνοντας συνεντεύξεις από τους πεζοπόρους για την εμπειρία τους. 

Αποκαλύφθηκε πως οι πεζοπόροι στις δοκιμές οι οποίοι αντιλήφθηκαν περισσότερους και πιο ποικίλους ήχους πουλιών δήλωσαν πως ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή και για την εμπειρία τους στην πεζοπορία, από εκείνους που άκουγαν λιγότερους ήχους πουλιών συνολικά. Η έρευνα έδειξε πως η αποκατάσταση της ψυχικής ηρεμίας από την φύση μέσω των ήχων των πουλιών είναι όχι μόνο πιθανή αλλά και μεταβάλλει τη συνολική εμπειρία της ζωής στη φύση.

Τα πλεονεκτήματα του ακούσματος του τραγουδιού των πουλιών, ή της παρατήρησης των ειδών γύρω μας ,είναι εμφανή και σε εκφάνσης της καθημερινής μας ζωής. Μια πρόσφατη έκθεση από την Audubon Society διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις σε ταϊστρες πτηνών, τροφών για πτηνά και εφαρμογών για πτηνά έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι συμμετοχές στην ετήσια Global Big Day 2020 του Cornell Lab of Ornithology κατέρριψαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν 2,1 εκατομμύρια θεάσεις 6.500 ειδών καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα ρεκορ σε ποσοστά άνω του 30%. Θέλουμε, έστω και υποσυνείδητα να ακούμε και να βλέπουμε τα πουλιά, ξέρουμε πως μας κάνει καλό με κάποιο τρόπο.

Οι έρευνες δε σταματούν εδώ. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κοξ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας BioScience.«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερα πουλιά τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία» δήλωσε ο Κοξ. Αυτό ισχύει άσχετα από το εισόδημα κάποιου, την ηλικία ή τη γειτονιά του (σε προάστιο ή κοντά στο κέντρο της πόλης). Η μελέτη δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο είδος των πουλιών (περιστέρια, γλάρους, κοράκια ή ό,τι άλλο), ούτε δίνει σημασία στο κατά πόσο κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει τα πουλιά που βλέπει. Σημασία έχει να τα βλέπει να πετάνε ή/και να τα ακούει να κελαηδούν.

Οι έρευνες συνεχίζονται και οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι γιατί η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζεται τόσο πολύ και τόσο άμεσα, αλλά νομίζω πως όλοι μπορούμε να έχουμε καποια ιδέα επ' αυτού ακόμα και χωρίς την επιστήμη, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Η εικόνα και μόνο της απόλυτης ελευθερίας που συμβολίζει ενα πουλί που πετάει στον ουρανό,σίγουρα θα βοηθάει τον εγκέφαλό μας να εκκρίνει χημικά που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. 

Φυσικα πρεπει να κατανοήσουμε ,και οφείλω να το γράψω, πως η επαφή μας με τη φύση δεν πρεπει να γινεται με τον γνωστο ανθρώπινο τροπο που επεμβαίνει σε αυτήν. Η φυση μας ηρεμεί γιατι μας επιστρέφει σε ενα περιβάλλον που έχουμε "καταργήσει" απο τον τροπο ζωή μας, το καταστρέφουμε αλλα παρ' ολα αυτά το έχουμε ανάγκη. Τα πουλιά ελεύθερα μας το υπενθυμίζουν. Δεν θα είναι ίδια η επίδρασή τους αν είναι φυλακισμένα για το δικο μας "ψυχολογικό" καλό. Το αντίθετο μάλλον.



Σχόλια