Άλμπατρος , οι ταξιδευτές και η εκπληκτική "γιαγιά Wisdom"

 

Στο σημερινό κείμενο θα μιλήσουμε για ένα θαλασσοπούλι που έχει να μας "διδάξει" καμπόσα πράγματα. Εχει και μια ... εσάνς ρομαντισμού το σημερινό πτηνοτουιτ, να το λοιπόν. Το άλμπατρος.

Παρότι η ζωή τους είναι δύσκολη και μεταβλητή από την άποψη της γεωγραφίας τα εν λόγω πτηνά είναι μονογαμικά και περνούν όλη τη ζωή τους με το ταίρι που θα επιλέξουν καθώς τα ποσοστά "χωρισμού" των ζευγαριών που προκύπτουν κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω του 5%.

Τα άλμπατρος είναι θαλασσοπούλια και από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα πτηνά. Περνούν το 90% του χρόνου τους «γράφοντας χιλιόμετρα» στον αέρα,ταξιδεύοντας για εκατοντάδες,ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Ψαρεύουν και ξεκουράζονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάποιες φορές παίρνουν τον υπνάκο τους ... ανεμοπορώντας.

Τα εντυπωσιακά αυτα πουλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια φτερά τους που έχουν άνοιγμα 3,5 μέτρων ώστε να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον πλανήτη σε μόλις 46 ημέρες. Η ικανότητά τους ωστόσο να κάνουν ένα και μόνο ταξίδι περισσότερων από 15.000 χιλιομέτρων χωρίς να καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια εξέπληττε επί μακρόν τους επιστήμονες. 
Τελικά μετά απο μελέτες, ανακάλυψαν πως όταν τα άλμπατρος βρίσκονταν στον αέρα έκαναν ένα τρικ το οποίο περιελάμβανε χαρακτηριστικούς επαναλαμβανόμενους ελιγμούς από επάνω προς τα κάτω – μια τεχνική που είναι γνωστή ως δυναμική ανεμοπορία. 
Τι σημαίνει δυναμική ανεμοπορία; Τα πτηνά κερδίζουν ύψος τοποθετώντας τα φτερά τους στην κατάλληλη γωνία. Στη συνέχεια μπορούν να κάνουν «βουτιά» ως και 100 μέτρων με ταχύτητες ως και 110 χιλιομέτρων την ώρα. Χρησιμοποιώντας επανειλημμένως αυτή τη μέθοδο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα άλμπατρος μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να κουνούν τα φτερά τους.

Μπορούν να περάσουν μέχρι χρόνια χωρίς να ακουμπήσουν σε στεριά. Η στεριά είναι γι'αυτά μέρος γέννησης και γνωριμίας.Μάλιστα οι γονείς των νεοσσών συνήθως προτιμούν να χτίσουν τη φωλιά , κοντά στο μέρος που γεννήθηκαν και οι ίδιοι.
Η ζόρικη "γνωριμία" τους θα διαρκέσει έως το θάνατο του ενος.Τα άλμπατρος μαζεύονται όλα μαζί και ξεκινούν έναν τελετουργικό χορό. Σύντομα αρχίζουν να χωρίζονται σε ζευγάρια. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος της γνωριμίας ή η αρχή μίας σχέσης, είναι η αρχή μιας αναζήτησης.Ο χορός κρατάει ως και μέρες. 
Τα ζευγάρια συχνά αλλάζουν και αρκετά πουλια δε ζευγαρώνουν τελικά καθως ο "κατάλληλος" παρτενέρ δεν βρίσκεται.Μπορεί να χρειάζεται να περάσουν ακόμη και 15 χρόνια μέχρι να καταλήξουν, όμως από τη στιγμή εκείνη,τα άλμπατρος δεν αλλάζουν γνώμη ποτέ.

Βοηθάει και το γεγονός πως,δε βλέπονται και τόσο συχνά.Όταν βρίσκονται στη θάλασσα τα ζευγάρια δεν πετούν πάντα μαζί μαζί,Έτσι, μπορεί να περάσουν αρκετούς μήνες χωριστά και μόνοι χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν οι σύντροφοί τους. Δε χτίζουν φωλιά κάθε χρόνο, αλλά όταν νιώσουν την ανάγκη, με κάποιο τρόπο, πάντα καταφέρνουν να επιστρέψουν στη φωλιά τους  το ίδιο χρονικό διάστημα σαν να το είχαν προσυμφωνήσει.Πολλές φορές κοιμούνται «αγκαλιασμένα» και ακουμπούν το κεφάλι τους το ένα στο στήθος του άλλου.

Τα άλμπατρος έχουν κι άλλα συγκλονιστικά μαθήματα να μας δώσουν.
Στο νησί Οάχου δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά άλμπατρος για τον σχηματισμό ζευγαριών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για  την εκκόλαψη και ανατροφή του νεοσσού. 
Έτσι, συχνά τα θηλυκά άλμπατρος γίνονται ζευγάρι με άτομα του ίδιου φύλου για να φροντίσουν τα μικρά τους.Την περίοδο αναπαραγωγής πολλά θηλυκά τα οποία δεν έχουν σύντροφο, ζευγαρώνουν με αρσενικά που έχουν άλλες μόνιμες συντρόφους και δεν είναι διαθέσιμα για περαιτέρω σχέση.

Αυτά τα θηλυκά, που έχουν γονιμοποιηθεί, σχηματίζουν ζευγάρια μεταξύ τους για να φροντίσουν τους νεοσσούς.
Το συγκλονιστικό είναι πως και αυτά μένουν μαζί για μία ζωή και ακολουθούν πλέον αυτή την τακτική αναπαραγωγής.Μάλιστα γονιμοποιούνται εναλλάξ και όχι πάντα το ίδιο.

Το 2018 το πιο ηλικιωμενο γνωστο αλμπατρος στον κοσμο η η Γουίσντομ,εμφανίστηκε ακόμα μια φορα στο γνωστό της νησάκι σε ηλικία 67 ετών με τον αγαπημένο της Ακεακαμάι γέννησε αυγό,και έγινε μητέρα για 37η φορά!
Οι δύο εραστές κλώσσησαν εναλλάξ το αβγό για περίπου επτά μηνες. Όταν εκκολάφθηκε  ο νεοσσός, οι γονείς έκαναν επίσης εναλλάξ μπέιμπι σίτινγκ, ώστε το ένα πουλί να βρίσκεται συνεχώς στη θάλασσα για να βρίσκει φαγητό. 
Στη φωτογραφία δεξιά ο Akeakamai και η Wisdom μολις "επανενώνονται" μετα απο χωρισμό μηνών.

O μέσος όρος ζωής του άλμπατρος είναι τα 50 χρόνια, αλλά παρ' ολα αυτά η Wisdom όχι μόνο ταξεπέρασε, όχι μόνο γράφει ακόμα τα χιλιομετράκια της (υπολογισμοί λένε πως έχει πετάξει 120 φορες το γυρο του πλανήτη ως απόσταση) αλλά κάνει και μεγαλώνει και νέα μωρά.
 Μάλιστα είχε επιβιώσει μαζί με το τότε μικρό της από το τσουνάμι του 2011 που είχε πλήξει την περιοχή φωλιάσματος της στην ατόλη του Μίντγουεϊ κάτι που απο μόνο του αποτελεί άθλο.

Ο σύντροφός της  Akeakamai (χαβανέζικη λέξη που σημάινει seeker of wisdom ή κατ' άλλους lover of wisdom) στην φωτογραφία δεξιά με το μωρό του απ' το αυγό του 2018.Είναι αρκετά ερωτευμένος αν κρίνουμε απ' το γεγονός πως συχνά παραχωρεί τη δική του ώρα ξεκούρασης στην καλή του.Μάλιστα την επόμενη χρονιά, το 2019, η φοβερή και τρομερή Wisdom , γέννησε ακόμα ένα αυγό και απέκτησε το 38ο μωράκι της (φωτο παρακάτω)

Eπί του "πιεστηριου" η κοπελιά μας που για πρώτη φορά "δακτυλιώθηκε" για παρακολούθηση το 1965 παρακαλώ,επιβεβαιώθηκε πως το Μαρτη του 2021 έγινε ξανά μαμά, έχοντας φτάσει πλεον σχεδόν 70 χρόνια ζωής. Ο νεοσσός βγήκε από το αβγό του στην ατόλλη Μίντγουαιη. 
Οι επιστήμονες πίστευαν έως τις αρχές του αιώνα μας πως η ηλικία ενός Laysan άλμπατρος δεν ξεπερνά τα 40-45 χρόνια. Ωστόσο η Wisdom εντοπίστηκε ξανά το 2002 από τον βιολόγο που την είχε μαρκάρει αρχικά. Το πουλί ήταν τότε περίπου 51 ετών και αμέσως καταχωρήθηκε ως το γηραιότερο πουλί που εντοπίστηκε στον κόσμο.Από τότε πολύ νερό (και χιλιόμετρα πετάγματος) έχει κυλήσει στο αυλάκι και η Wisdom συνεχίζει να σπάει το δικό της ρεκόρ.

Σχόλια