Ο υπέροχος Ασπροπάρης ατενίζει την εξαφάνιση

Ενα κείμενο για ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας το οποίο βρίσκεται κι αυτό στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης βέβαια και της χώρας μας.Το επιστημονικό όνομα είναι Neophron percnopterus.

Το πουλί προστατεύτηκε από τους Φαραώ της Αιγύπτου,με ποινή θανάτου,αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια. Πήρε το ονομα του απο το ιερογλυφικό που προφέρεται "ah",ονομάστηκε και «κοτόπουλο του Φαραώ»

Στα δικά μας μέρη,τον ξέρουμε ως Ασπροπάρη.Έχει συνδεθεί με μύθους, θρύλους, παραδόσεις και μαντικές πράξεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας. Είναι ο μόνος γύπας στο κόσμο που μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία καθορίζοντας με τη μαγική του παρουσία την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων, το πήξιμο του γιαουρτιού, την παραγωγή του τυριού, ενώ συμμετέχει σε γάμους, ακόμη και «τσουράπια» φέρνει στα παιδιά.

Θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του πλανήτη, όχι μόνο επειδή είναι από τα πρώτα είδη στο κόσμο που βρέθηκε να χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και διότι «διδάσκει» το κόλπο αυτό σε άλλα άτομα του ίδιου είδους, όπως να επιλέγουν τα κατάλληλα εργαλεία για την κατάλληλη εργασία.Σε μια φωτο πιο κάτω θα τον δείτε να σπαει ενα αυγό χρησιμοποιώντας την κατάλληλη πέτρα που έχει επιλέξει.

Τρέφεται σχεδόν με οτιδήποτε νεκρό, από ψάρια και φάλαινες μέχρι και ψοφίμια του ίδιου του είδους του.Τρώει και σάπια φρούτα, αλλά και ζωντανά έντομα που πιάνει στον αέρα εντοπίζοντας τα με την οξύτατη όρασή του, αφού αναγνωρίζει αντικείμενα 4-8 εκατοστών από ύψος 1000 μέτρων.

"Βάφει" το πρόσωπο του,τρώγοντας κόπρανα από αγελάδες, γίδια και πρόβατα.Γιατί; Η διατροφή αυτή συντελεί στην πρόσληψη καροτενοειδών, ειδικών ουσιών που δίνουν το έντονο κίτρινο γυμνό δέρμα του προσώπου,σημαντικό γνώρισμα στην ιεραρχική σειρά των γυπών στην κατανάλωση της τροφής αλλά και στις γαμήλιες επιδείξεις.Έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ για μακρύτερη πτήση διανύοντας 1017 χιλιόμετρα μέσα σε δύο μόνο μέρες διασχίζοντας την Σαχάρα.Οι ερωτοτροπίες(με εκπληκτικά ακροβατικά πτήσεων να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές)μπορεί να περιλαμβάνουν και 3 άτομα

Είναι αξιοπερίεργο λοιπόν πως ένα είδος τόσο κοινό και με τέτοια εξυπνάδα  δεν τα καταφέρνει να ευημερήσει στο 21ο αιώνα! Εδώ έχουμε δυστυχώς πάλι την επιβεβαίωση «της τραγωδίας των κοινών ειδών» που αναφέρεται σε κοινότατα είδη που ξαφνικά οι πληθυσμοί τους καταρρέουν.Και μέσα στους υπεύθυνους για την "κατάρρευση" φυσικά είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι.

Υπεύθυνη για αυτό είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης με την εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την εξαφάνιση των λιβαδικών εκτάσεων στα πεδινά και την εκβιομηχάνιση.Στην Αφρική αρνητικά επέδρασαν η υπερβόσκηση των δασών ακακίας και η δραματική μείωση άγριων οπληφόρων όπως οι γαζέλες και μεγαλόσωμων πουλιών όπως οι
στρουθοκάμηλοι από το κυνήγι.

Με παγκόσμιο πληθυσμό μόνο 30-45 χιλιάδες ενήλικα άτομα και με μείωση ως και 86% στην υποσαχάρια περιοχή μέσα σε 30 χρόνια, φαίνεται ότι ο Ασπροπάρης βαδίζει ολοταχώς προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό.Η αύξηση της απευθείας θνησιμότητας οφείλεται κυρίως στη απευθείας δηλητηρίαση από χημικές ουσίες όπως οι «φόλες»,τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα σταβλισμένα ζώα και οδηγούν στην κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος των πουλιών, τα αρουραιοκτόνα,τα αγροχημικά κτλ.


Ακόμη περιπτώσεις σύγκρουσης με ανεμογεννήτριες, καλώδια υψηλής τάσης και πυλώνες μεταφοράς ρεύματος,την ενόχληση από την κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων στους βιότοπους.Ισχνές ελπίδες για την αναβίωση κάποιες προσπάθειες αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία σε Γαλλία και Ιταλία. Οι προσπάθειες είναι συγκινητικές αλλα μοιάζουν σα σταγόνα σε έναν ωκεανό αδιαφορίας.
Στα καθ'ημας ο ασπροπαρης αλλοτε σύμβολο των Μετεώρων είναι σε δεινή θεση.Στη φωτο αριστερά βλεπετε τους δύο τελευταίους που έμειναν στα Μετέωρα.Είναι και οι δύο αρσενικοί με ότι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον τους.

Σχόλια