Φτερά και πούπουλα - Πόσα είναι τα πουλιά του πλανήτη;

Αναρωτηθήκατε ποτέ, πόσα πτηνά να υπάρχουν στον πλανήτη μας; Για τους τομείς της οικολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της διατήρησης, οι εκτιμήσεις της αφθονίας των οργανισμών είναι απαραίτητες. Η ποσοτικοποίηση της αφθονίας, ωστόσο, είναι δύσκολη και χρονοβόρα. 

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία παρουσιάζουν μια μελέτη για τους πληθυσμούς των πτηνών στην Γη. Όπως αναφέρουν βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανομή της αφθονίας των ειδών κινείται με λανθασμένη "φορά" : υπάρχουν πολλά σπάνια είδη και σχετικά λίγα κοινά είδη. Συγκεντρώνοντας τις εκτιμήσεις σε επίπεδο είδους, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια μεμονωμένα πτηνά στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και αν και το νούμερο αυτό είναι μια μέση εκτίμηση παρόλα αυτά είναι κατά πολύ μικρότερος από προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες που έκαναν λόγο για 200-400 δισ. πτηνά. 

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 10,500 είδη πτηνών αλλά διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για περίπου 9,700 εξ αυτών. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από παρατηρήσεις και βάσεις δεδομένων για τα πτηνά και επεξεργασία με αλγόριθμους οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα πέραν της εκτίμησης για τον συνολικό αριθμό των πτηνών. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το πολυπληθέστερο είδος πτηνών στον κόσμο είναι τα σπουργίτια ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα περίπου 1,6 δισεκατομμύρια παρ' όλοι που οι αριθμοί τους βρίσκονται σε πτώση. Ακολουθούν τα ευρωπαϊκά ψαρόνια, οι γλάροι και τα σταβλοχελίδονα με πληθυσμούς άνω του ενός δισ.

Σύμφωνα με την μελέτη το 12% των ειδών των πουλιών έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 ατόμων και ως εκ τούτου βρίσκονται σε διαδικασία εξαφάνισης. Είναι διαπιστωμένο από πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια ότι τα πτηνά για διαφόρους λόγους (κλιματικές αλλαγές, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, μόλυνση του περιβάλλοντος, θόρυβος, κυνήγι για εμπορικούς και άλλους λόγους) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, διατροφής, μετανάστευσης, αναπαραγωγής, ασφάλειας που συρρικνώνουν τους πληθυσμούς, μειώνουν τις γεννήσεις και το προσδόκιμο ζωής και κατα συνέπεια και τους αριθμούς τους.

Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πτηνά (και όχι μόνο καθώς και πολλά είδη ζώων αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις) και το μέγεθος των προσπάθειών που πρέπει να γίνουν για την αύξηση των πληθυσμών τους, για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και γενικότερα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας τους.

Με λίγα λόγια για την προστασία της φύσης την οποία δεν έχουμε και πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας ως είδος. Γιατί έχουμε ανάγκη τα πουλιά, αν τα εξαφανίσουμε, ακολουθούμε εμείς. 

Γίνεται λοιπόν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να κινηθούμε και να προστατεύσουμε τη φύση. Η φύση "φθίνει" , ωστόσο έχει τρόπους να εξαλείψει τα παράσιτα που την απειλούν. Και αν εμείς γίνουμε τέτοια παράσιτα τότε θα μας εξαλείψει εύκολα και θα γιατρευτεί μόνη της. Εάν θέλουμε να συμμετέχουμε στη ζωή του πλανήτη θα πρέπει και να την προστατεύσουμε.



Σχόλια