Παράνομο εμπόριο και πουλιά-Εγκλημα διαρκείας

Με πηγή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και την BirdLife από έρευνα του 2015 στην Ελλάδα ο μέσος εκτιμώμενος αριθμός των πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως είναι 704000,με ελάχιστο 485000 και μέγιστο 922000. Οι αριθμοί είναι τουλάχιστον φρικτοί και φυσικά έχουν αυξηθεί. Γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη να συστρατευτούμε όλοι για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος που στην ουσία είναι προστασία του εαυτού μας. 

Οι πρακτικές είναι απάνθρωπες, τα αποτελέσματά τους ακόμα χειρότερα. Δεν αρκεί όμως η παράνομη θανάτωση, κάποιοι αρέσκονται και στον βασανισμό. Έτσι μέσα στα πουλιά που δολοφονούνται πρέπει να προσθέσουμε και το έγκλημα του παράνομου εμπορίου. Πουλιά που αιχμαλωτίζονται,απομακρύνονται απ' το φυσικό τους περιβάλλον,φυλακίζονται σε απανθρωπες συνθήκες και πουλιούνται για να ζήσουν μια σύντομη ,πονεμένη ζωή για να "διασκεδάσουν" μερικούς ανεγκέφαλους. Για ένα πουλί που επιζεί έστω και λίγο,μια φρικτή ζωή, είκοσι τουλάχιστον πεθαίνουν βασανισμένα και εξαθλιωμένα,αυτά είναι τα αποτελέσματα του παράνομου εμπορίου ψυχών. Ακόμα περισσότερα ξεψυχούν επάνω στις παγίδες. 

Θηλυκά που "εκτελουνται" για να μην ξαναπιαστουν αφου δεν κελαηδάνε. Αρσενικα που κελαηδουν οχι "καλλιφωνα" αλλα με αγχος και προσμονή προς ενα θηλυκο που δε θα έρθει ποτέ. Αυτά που δεν πουλιούνται και πεθαίνουν ξεχασμένα μέσα σε ενα μικρό,βρωμικο "κελι". Πουλιά που πεθαίνουν κελαηδώντας σπαρακτικα, μαδωντας τα φτερα τους, αρρωστα και κακοποιημένα ενω ο "περήφανος" ιδιοκτήτης νομίζει πως κελαηδούν απο χαρά. Κρεμασμένα σε μπαλκόνια,παρατημενα στην τυχη τους μεσα σε βρωμια, με τροφές σκουπίδια, στο κρύο, στον αέρα, στη βροχή, και φυσικά "στα κάγκελα". "Ανθρωποι" που τα κάνουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Θλίψη για την κατάντια του είδους μας.

Δικαιολογίες παντα βρίσκουν. Είναι τουλάχιστον αστείες και προκλητικές αλλα αξίζει να δουμε για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Παραθέτω τα αποσπάσματα ερωτήσεων-απαντήσεων από το σάιτ της Ορνιθολογικής Εταιρίας.

"Οι άνθρωποι που παγιδεύουν πουλιά είναι γνώστες και τα αγαπούν. Γιατί να διωχθούν από τον νόμο;"

Κάθε παραβάτης-εγκληματίας-εκμεταλλευτής είναι καλός γνώστης της ζωής των θυμάτων του, για προφανείς λόγους. Η εξωφρενική δικαιολογία ότι «τα αγαπούν» είναι πολύ συχνή εκ μέρους τους. Δεν αγαπούν τα πουλιά, τα δολοφονούν: σκοτώνουν τα θηλυκά για να μην τα ξαναπιάσουν επειδή τους είναι άχρηστα, ενώ πολλά πουλιά πεθαίνουν αργά και βασανιστικά, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις ξόβεργες που έχουν κολλήσει. Για κάθε άγριο πουλί που πωλείται, υπολογίζεται ότι δεκάδες άλλα έχουν πεθάνει (στις παγίδες, κατά τη μεταφορά, στα κλουβιά). Κάθε πουλί που έχει αφαιρεθεί από τη φύση θεωρείται ένα πουλί ΝΕΚΡΟ.

Μια χαρά τα περνάνε στο κλουβί, με τροφή, νερό και φροντίδα, τι τους λείπει;

Τους λείπει το φυσικό τους περιβάλλον. Τα άγρια πουλιά δεν έχουν μάθει να ζουν σε κλουβί: είναι παγιδευμένα σε έναν μικρό χώρο που δεν είναι φτιαγμένος γι' αυτά. Γι’ αυτό είναι νευρικά, χτυπιούνται στα κάγκελα και προσπαθούν διαρκώς να δραπετεύσουν. Ακόμα και αν μετά από κάποιο καιρό "συνηθίσουν" τα κάγκελα, ποτέ δεν θα έχουν την ελευθερία τους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ποτέ ότι θα είναι "χαρούμενα". Πολλά άγρια πουλιά πεθαίνουν λίγους μήνες αφότου παγιδευτούν.

Αφού κελαηδάνε και στο κλουβί, δεν υπάρχει πρόβλημα, φαίνονται χαρούμενα.

Το κελάηδημα παγιδευμένων άγριων πουλιών δεν είναι ένδειξη χαράς ή καλοπέρασης. Είναι αρσενικά πουλιά και το τραγούδι τους είναι ένα απελπισμένο κάλεσμα σε ένα θηλυκό που δεν θα έρθει ποτέ.

Η παγίδευση πουλιών βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας στη Φύση.

Απολύτως λανθασμένο σκεπτικό. Με την αυξανόμενη κρίση στη βιοποικιλότητα, κάθε επέμβαση στην άγρια ζωή προκαλεί επικίνδυνη ανισορροπία στη Φύση. Κάθε πουλί που έχει αφαιρεθεί από τη φύση είναι ένα πουλί νεκρό, που δεν αποτελεί πλέον μέρος της.

Tο έγκλημα είναι διαρκές και για να γίνει πιο κατανοητό αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο από το  news247  ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ για την περίπτωση.Δείτε και το βίντεο που συνοδεύει το ρεπορταζ.

"Αν αγοράσεις ένα άγριο πουλί, συμμετέχεις σε ένα παράνομο κύκλωμα. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κροκόδειλους ή ελέφαντες, έχουμε όμως άγρια πουλιά τα οποία αιχμαλωτίζονται με σκοπό το παράνομο εμπόριο. Στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας, στην ανατολική Αττική, δεν φτάνει ο αχός της μεγάλης πόλης. Ακολουθήσαμε ως εδώ τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για να καταγράψουμε την απελευθέρωση άγριων πουλιών που είχαν αιχμαλωτιστεί για να πουληθούν. «Το όμορφό τους τραγούδι, είναι και η καταδίκη τους», μας είπαν οι ειδικοί.

Οι αριθμοί του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα είναι ιλλιγιώδεις, το ίδιο και τα κέρδη όσων διακινούν άγρια ωδικά πουλιά. Πωλούνται σε pet shop, σε υπαίθρια παζάρια, όπως του Σχιστού, και φυσικά στο διαδίκτυο, όπου όλες οι συνομιλίες γίνονται κωδικοποιημένα. Τα πουλιά που κατάσχονται μεταφέρονται στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ και φιλοξενούνται εκεί έως ότου είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στο βίντεο του 24 Media Lab προσπαθούμε να αποτυπώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και τα σημεία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο που θεωρούνται black spots. Καταγράφουμε, επίσης, το δίκτυο πώλησης και την προειδοποίηση των ειδικών ότι ο μεγάλος αριθμός των άγριων πουλιών στις πόλεις και την ύπαιθρο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος τα επόμενα χρόνια.

Σημ. Τα πλάνα με τα κατασχεμένα πουλιά από το Σχιστό τραβήχτηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ."



Σχόλια